Ann-Mette Elten

Ann-Mette Elten

Ann-Mette Elten er født i 1956 i Aalborg, hvor hun i 1975 fik sin musiksproglige studentereksamen fra Aalborghus Statsgymnasium. Egentlig tog hun til Århus for at læse kristendomskundskab og dansk på universitetet. I sin fritid modtog hun undervisning på Det jyske Musikkonservatorium og kom til at lægge stemme til både Det Jydske Kammerkor, Jydsk Akademisk Kor og Det Danske Kammerkor.

På et tidspunkt måtte hun vælge side. Efter bifagseksamen i kristendomskundskab og bachelorgrad i dansk valgte hun at stoppe på universitetet, “fordi jeg fandt ud af, at jeg havde det bedst mandag aften mellem kl. 20 og 22, når jeg sang i kor”. Sammen med kæresten, musikeren og produceren m.m. Niels Kirkegaard, dannede hun i 1986 gruppen På Slaget 12, som bragede igennem fra første album, “PS 12″, takket være en sang, som det ansete amerikanske musiktidsskrift Billboard kårede som “Europas bedste nationale hit i 1987″, nemlig “Hjem til Århus”.

Med tiden er det blevet til syv plader med På Slaget 12. Sin debut i eget navn fik Ann-Mette Elten i 1999 med “Refrain”, fyldt med personlige favoritter blandt barn- og ungdommens Giro 413-klassikere i moderne opsætning, blandt andre “Hele ugen alene”, “Tak for alle kyssene” og “Snakker med mig selv” samt Kai Normann Andersens “Der var engang”, som inspirererede til albummet ”Hot Hot”, der udkom i 2000. ”Hot Hot” er fyldt med et håndplukket valg af kendte og mindre kendte Kai Normann Andersen-sange.

I februar 2002 udsendte Ann-Mette med På Slaget 12 albummet ”Let’ Dance” bestående af gamle 50’er og (især) 60’er hit’s. Albummet blev en kæmpe succes med 115.000 solgte eksemplarer. ”Let’s Dance 2” og ”3” udkom i henholdsvis november 2002 og juni 2003 – dvs. at gruppen udgav 3 albums på under halvandet år!

 

De tre ”Let’s Dance” albums er tilsammen solgt i 240.000 eksemplarer. Den enorme succes med ”Let’s Dance” førte også til mange koncertoptrædender og bandet har siden 2002 givet ca. 80 koncerter om året. I 2004 udsendtes ”På Slaget 12 spiller På Slaget 12” der som navnet antyder er en genindspilning af nogle af bandets gamle sange bl.a. en live-udgave af ”Hjem til Århus”.

I 2005 udsendte Ann-Mette Elten endnu et soloalbum, der slet og ret havde titlen “SOLO”. Denne gang med helt nye sange skrevet specielt til Ann-Mette af en række af landets bedste sangskrivere – bl.a. Anne Linnet, Nanna Lüders og Anne Dorte Michelsen. Albummet høstede store anmelderroser.

Seneste album “VÆR VELKOMMEN” blev udsendt i december 2007

Gamle salmer som pop og rock – kan man virkelig det?

Salmer! Det er da noget, man synger i kirken og evt. lige inden, man begynder at pakke gaver ud juleaften, er det ikke?

Det er lidt ligesom det alt for fine festtøj, man har hængende i skabet, og som ikke rigtig er passende til andet end helt specielle lejligheder – og derfor næsten aldrig bliver brugt.

Sådan er det også med salmerne. De er nok lidt for højstemte til nutidens danskere. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.

For det sjove er, at f.eks. sange som ”Nu falmer skoven”, ”Den signede dag”, ”Vær velkommen” og ”Lysets engel går med glans” i de nye arrangementer lyder som sange, der kunne være skrevet i går. Og går man på opdagelse i teksterne, finder man  ud af, at de indeholder rigtig mange gode og kloge ord. Kort sagt: tidløse melodier med tekster, der godt nok er præget af deres egen tid, men ofte siger ting, alle mennesker stadig kan bruge.

Ann-Mette Elten har altid holdt meget af salmerne. Hun holder faktisk så meget af dem, at hun længe har haft lyst til at vise os, hvordan man også kan fremføre dem. For er sangene tidløse, må man også have friheden til at forny den måde, de bliver fremført på, så de passer til vores tid.

På ”Vær velkommen” byder hun os indenfor i sit helt eget salmeunivers. Hun giver simpelthen disse fremragende salmer nyt liv – i arrangementer, der er fyldt med rock og pop. Ikke siden Gasolin gav os ”Dejlig er jorden”, har vi hørt noget lignende.

Det fine festtøj er blevet til et par flotte og komfortable cowboybukser, som vi har lyst til at bruge hver eneste dag.

Titlerne på Vær velkommen:

Den signede dag med fryd vi ser
Vågn op og slå på dine strenge
Op al den ting som Gud har gjort
Se nu stiger solen af havets skød
Vær velkommen Herrens år
Kimer i klokker
Hil dig frelser og forsoner
Velkommen igen Guds engle små
Nu falmer skoven trindt om land
Lysets engel går med glans
Nu titte til hinanden
Her kommer, Jesus, dine små
Altid frejdig, når du går