Banko Carl

Banko Carl

Forretningsmand med flair for folk og fæ

Når Aktiv-Center afholder sine arrangementer, er vinduerne gerne lukkede, da gennemtræk og kulde er fænomener, de fleste pensionister og efterlønnere helst undgår. At vinduerne i Salen i Pilegården også var lukkede i timerne omkring torsdag middag den 12. marts hindrede dog ikke en ganske særlig søndenvind i at herske i lokalet – og heldigvis for det, for den skyldtes et forrygende foredrag af fænomenet Banko-Carl, så den bød på den velkendte varme fra Vordingborg, hvorfra han de seneste år er taget på færd rundt omkring i Danmark for at fortælle om sit liv ”fra aktiv erhvervsmand til aktiv pensionist”.

Banko-Carl alias Carl P. J. Christensen, der blev født i 1936, fortalte kort om sin barndom og ungdom, om sit familieliv og sin uddannelse inden for handel, om sin ansættelse i 1957 på Nordisk Kamfabrik, i dag Panther Plast, i Vordingborg, hvor han avancerede til kontorchef i slutningen af 1960’erne. Sideløbende med sit job som kontorchef udviklede han som medlem af LIONS de snart så populære banko-shows, som han kom til at turnere landet over med i de følgende godt 30 år.

At banko, også kaldet bingo, skurrer i manges øren som fordummende foretagsomhed, imødegik Banko-Carl med en undersøgelse foretaget af et engelsk universitet. Den påviste, at hjerneaktiviteten syntes højere hos personer, der spiller banko, end hos dem, der spiller skak eller bridge! Som eksempel på en kvik fyr, der spiller banko en gang om ugen, nævnte han den engelske prins William, der er almindeligt anset som noget bedre begavet end sin bror Harry, der ikke spiller banko!

I det hele taget var Banko-Carl lige så overbevisende som sprudlende – og hans foredrag afslørede til fulde, at det har været hele hans nærværende og smittende personlighed nok så meget som banko-shows-konceptet, der gennem langt over en menneskealder har gjort dette til en bragende succes – både for de mange tusinde bankospillere, der har fået adskillige fornøjelige timer, og for ham som entertainer og forretningsmand. I sit foredrag afslørede Banko-Carl rigtigt mange idéer, der har skæppet i kassen, ikke mindst til fordel for en lang række foreninger og gode formål. Og han fortalte, at hans virke altid havde haft til formål at give dem, der ikke vandt i selve bankospillene, en god oplevelse – for de, der vandt, fik det jo helt automatisk.

Hvad der ikke mindst gjorde eller gør hans foredrag til en helstøbt oplevelse er, at han ikke kun fortæller om sine mange succeser, men også om sin blodprop i 1996, hvormed han mistede en del af synet på højre øje. Denne hændelse var en advarsel om at sætte tempoet ned – der havde indtil da også været usædvanlig meget fart på den dynamiske herre. Netop ved at fortælle om dette tilbageslag og om, hvordan han tacklede det, får hans foredrag et budskab, der rækker langt ud over de trivielle succeshistorier. Især mange pensionister, der selv har været ramt af tilbageslag i deres helbred og virke, får med den igen livskraftige Banko-Carl, nu 73 år, fyret op under håbet om et fortsat godt liv.

Der kunne siges meget mere godt om Banko-Carls foredrag, men det bedste er vel at anbefale sine læsere til at høre det. Hvor han før som konferencier sørgede for, at også taberne gik glade hjem, sørger han i dag med sit foredrag for, at alle hans tilhørere netop går hjem som vindere. Efter at have hørt hans foredrag siger man ikke bare farvel, men uvægerligt også ”Banko!”