Bjørn & Okay

Bjørn & Okay

Bjørn & Okay 40 års jubilæum.

Det er et 40 års jubilæum af den helt rigtige slags, Bjørn & Okay kan fejre. Ikke så meget som fem minutter af de 40 år har gruppen været opløst eller aktiviteterne standset.

Tværtimod kan Bjørn Hansen også prale af at være ansvarlig for et andet af landets største bands i den danseglade og dansktopvenlige genre. Bjørn er far til Johnny Hansen, som er leder, sanger og primus motor i Kandis, og stilen har Kandis ikke fra fremmede. For Bjørn Hansen er der også blevet tid til soloindspilninger, duetter med kolleger og medvirken på andres plader og CD’er.

Bjørn & Okay var et af de første provinsbands, der for alvor kom til top, da DR lancerede deres Dansktop i 1968, og op igennem den første store Dansktop-periode i 70’erne var det nærmest en regel, at Bjørn og hans Okay-drenge lå godt placeret med et nyt hit. Det var en enorm stime af kontinuerlige hits, der kom fra gruppen.

Men i virkeligheden er Bjørn Hansen en ægte københavnerdreng. Han havde besluttet sig for at blive typograf i begyndelsen af tresserne, men hans store fritidsinteresse var musikken, så han spillede lidt hitmateriale på amatørbasis med gode venner i Flemming Jacobsens orkester. Men orkestret fik alligevel så meget vind i sejlene, at de også blev hyret i andre dele af Danmark, og en skønne dag i 1964 ved et lille bal i Snedsted i Thy blev hans skæbne beseglet.

Han mødte Gerda, som elskede Thy og sit job som damefrisør på stedet. Noget måtte der gøres, for at det forelskede par kunne se hinanden i øjnene lidt oftere, så Bjørn tog en rask beslutning og rykkede teltpælene i København op, og drog til Thy, hvor Hurup blev deres base. Her fik han hurtigt kontakt med de lokale musikere, og spillede lidt af tidens pigtråd, rock og pop på amatørbasis i en gruppe, som mærkeligt nok hed The Lollypops, trods det at et af Københavns mest populære orkestre hed næsten det samme.

Det var i denne første tid, at Bjørn mødte Hugo Larsen, og de to blev enige om sammen at rykke over i et andet orkester med lidt mere danske og dansksprogede toner for at få hyre ved de store byfester og kroballer. Det blev starten på deres medlemskab af Okay-kvartetten, som de hed dengang, og det kom til at vise sig, at det var Bjørns stemme, som inden længe blev gruppens varemærke. I samme periode startede Bjørn sin uddannelse som typograf på et lille trykkeri i Koldby. Han blev udlært i 1970, på et tidspunkt hvor succesen for Bjørn & Okay var så enorm, at uddannelsen mest var en base at falde tilbage på, hvis den musikalske karriere skulle stoppe.

Der gik ikke så lang tid, før Bjørn tog mod til sig og spurgte Johnny Reimar, om der var mulighed for at lave en plade på Nordisk Polyphon., hvor Reimar på det tidspunkt var indspilningschef. Svaret var nej…. og Bjørn & Okay fik i stedet en aftale med det lokale Jacks Beat Records på Mors, hvor de faktisk indspillede en udgave af den melodi, der kort tid efter skulle blive deres gennembrud “Du og Jeg”. For i 1968 besluttede DR at lancere en Dansktop i radioen, og nu kunne Johnny Reimar pludselig se en mening med at lave en kontrakt med et af Nordjyllands mest populære og folkelige orkestre.
Bjørn & Okay genindspillede “Du og Jeg” som blev testet på Dansktoppen og blev en af pionertidens største Dansktopsucceser og et flot gennembrud for gruppen. Og succesen er blevet ved! Dansktoppen lancerede nye Bjørn & Okay hits i de efterfølgende år, og en næsten uendelig parade af store hits fulgte. Bl.a. “Den Gule Flyver”, “Tro, Håb Og Kærlighed”, “Jeg Ønsker Jeg Var Konge”, “Virus Og Bakterier” m.m. fl.Bjørn & Okay har ikke bare turneret landet tyndt igennem alle årene, de har også haft deres stamsteder, hvor de uge efter uge trak fulde huse. Således var de. f.eks. fast engageret hver eneste onsdag på Hotel Phønix i Thisted – på en onsdag hvor kroballer ellers lå helt stille.

Ind imellem har Bjørn lavet afstikkere som f.eks. duetversionen af Grand Prix vindersangen “Halleluja” med Janni Brorson, eller “Det er sjovt at være til” med Sacha Buus. For slet ikke at tale om Far & Søn duetterne med Johnny – sjov, skæg, ballade og gode duetsucceser.

Bjørn & Okay blev hurtigt et af de store etablerede navne, som uanset nye trends og stilarter, og uanset om der var Dansktoplister, havde deres store trofaste publikum. Og det viste sig også, at da muligheden for igen at ligge på 90érnes Dansktop med “Du forsvandt som en vind”, “Venner for livet” m.m. fl. var de som en helt naturlig ting i toppen igen  – nu i skarp konkurrence med Bjørns søn Johnny og hans Kandis.

Bjørn & Okay har gennem alle 40 år haft en sikker stil og fornemmelse for deres publikums ønsker. Dem har de blendet med deres egen gode fornemmelse for kvalitet og stil i deres genre – og med stor succes.