Finn Nørbygaard

 

Book Finn Nørbygaard her

Denne kunstner er en ener – et one man show, der vil noget.

Finns originalitet og opfindsomhed kender ingen grænser. Derfor er han også en af de mest populære komikere her i landet.

Om Finn:

Der skulle gå 7 år som skolelærer, før Finn Nørbygård turde springe ud i det, han allerhelst ville: nemlig være komiker. Men som sindig vestjyde (Finn Nørbygård er opvokset i Esbjerg) blev beslutningen ikke truffet fra den ene dag til den anden.

Selv om Finn Nørbygård i starten af 80’erne gjorde en del caféer i midtbyen af Århus usikre ved nogle stand-up comidian shows, var det først ved mødet med Jacob Haugård i efteråret 84, at tingene rigtig tog fart.

Sammen blev de sat til at krydre nyhedsudsendelserne på Østjyllands Radio – og dermed var “buskontrollørerne” dannet, og da de først blev fast indslag i TV-programmet “Lørdagskanalen” var gennembruddet en realitet.

TV gennembruddet blev fulgt op af mere TV og radio. De lavede sammen en del OBS’er og børneprogrammer.

Siden blev kontrolløruniformerne skiftet ud med hjemmeværnsuniformer, og ledvogteruniformer, samt – ikke mindst – detektivpåklædning. Sidstnævnte kunne dog kun ses på det store biograflærred, hvor Jydekompagniet 1 og 3 blev store publikumssucceser.

Nævnes skal det det da også, at de inden de i bedste forståelse skiltes ved nytårstid 88/89, nåede at indspille en del små reklamespots for et sodavandsmærke, hvor specielt Finn Nørbygård har meget svært ved at udtale produktet.

I foråret 90 fik Finn Nørbygård sit sologennembrud på TV i 3 lørdagsprogrammer hos Hans-Otto Bisgård med bookeren Karl Einar, som underholdt sig med navne som Steffen Brandt, Thomas Helmig og Hanne Boel – og vel at mærke på sin helt egen facon. Karl Einar “genopstod” som sportsjournalist for TV2 Sporten under OL i Barcelona. Finn Nørbygård skrev i 1992 musicalen BIZ, som også blev vist i DR-TV samt valgt som DR-TV’s bidrag til Montreux.

I foråret 94 startede Jette Torp og Finn Nørbygård landsturnéen “Musik og Fis”, som sluttede nytårsaften 95 og blev med ialt 170 jobs den længste turné i Danmark nogensinde. D. 24. september 1996 havde Finn Nørbygård premiere på “Mig og Elvis” – et soloshow med hjælp fra en elg og 5 musikere. Turnéen varede nøjagtig et år. I foråret 98 tog Finn Nørbygårds karriere en helt ny retning. Med inspiration fra Dave Allans TV-shows fra 70’erne producerede han sammen med Skandinavisk Filmkompagni 12 udsendelser med titlen “Finn’sk Fjernsyn”. De vistes i foråret og efteråret 99.

Udsendelserne blev en succes og med omkring 1 million seere pr. udsendelse bestilte TV2 samme år yderligere 16 udsendelser. Disse blev produceret i 2000 og blev vist i 2001.