Kandis

Kandis

Lev nu livet
Stress er blevet en folkesygdom, og selv i en alder af 41 år bør man stoppe op og tænke på, om det er det hele værd at have en forjaget hverdag, mener Johnny Hansen, frontfigur i Kandis. Baggrunden er en ny sang på orkestrets nye cd, GOLD 2, som rummer en tragisk historie.
Af Jan B. Jensen

Lev nu livet – så længe du har det.
Sådan lyder opfordringen fra Johnny Hansen, frontfigur i Kandis.
Ordene er ikke kun titlen på en ny sang fra Danmarks populæreste og bedst sælgende danseorkester gennem tiderne – det er også en sætning, der har givet den 41-årige sanger og musiker stof til eftertanke i en tid, da stress er ved at udvikle sig til en ny folkesygdom.
“Alle får mere og mere travlt. Vi jager af sted for at nå det hele, men selv i min alder bør man stoppe op og spørge sig selv, om det nu er det hele værd,” siger Johnny Hansen.
Med en koncertkalender indeholdende alene op mod 200 live-jobs om året er hverdagen til tider hektisk for orkestret, når Johnny Hansen, Jens Erik Jensen, Jørgen Hein og Michael Krätz den ene aften spiller i Maribo, den næste i nordjyske Lendum, hvis det ikke er i Løgumkloster, Mørkøv eller på Ærø.
Bag teksten til “Lev nu livet” gemmer sig en tragisk historie, der også minder Johnny Hansen om, at de spildte timer aldrig mere kommer igen, og at man skal huske at more sig, mens man stadig kan.
Forfatteren er Torben Eschen, der selv overlevede en livstruende salmonella-forgiftning. Faktisk døde han af et akut nyresvigt, mens han var indlagt på hospitalet. Han blev dog genoplivet og er efter flere måneders rekreation ved at komme til kræfter igen. Torben Eschen, der har sat ord til en række af Kandis’ største hits, tilbragte næsten et halvt år på sygehuset i Odense og blev givet 40 pct. chance for at overleve. Undervejs tabte han 25 kilo.
“Da Johnny ringede med nogle stikord om livet som tema, var jeg ikke i tvivl om, hvad teksten skulle handle om. Jeg havde jo noget på hjertet. Sygdommen ændrede mit livssyn. Når man – som jeg – har fået en ny chance til at leve, lærer man at sætte pris på nogle ofte banale ting, og derfor var det ikke fjernt at skrive en tekst om, at det er fedt at være til, og at man skal få det bedste ud af den afmålte tid, man har,” siger Torben Eschen.
Johnny Hansen har selv haft sygdommen tæt inde på livet. Hans ældste datter, Cecilie, har også været ramt af en salmonella-forgiftning.
Det har givet stof til eftertanke, og Johnny Hansen er blevet mere bevidst om at holde fri.
“Når det går hektisk til, har jeg det selv med at stresse op i perioder, og så kan det være svært at slappe af. Man vil jo gerne nå det hele – og lidt til. Det er da sket på vej til et job i Norge, at jeg måtte overlade rattet i orkesterbussen, fordi hjertet begyndte at slå lidt for hurtigt, ” siger Johnny Hansen.

Venner, golf og løbesko
Skal han slappe af, sker det ofte i hyggeligt selskab med vennerne.
“Har jeg fri om søndagen, har vi tit venner på besøg. Det er en god måde at koble fra på og tænke på noget andet,” siger Johnny Hansen, der også nyder et pusterum på golfbanen eller landevejen iført løbesko.
“Jeg er en livsnyder, der elsker god mad med et glas vin til. Selv i min alder er man ikke udødelig, selv om man ind imellem tror det. Jeg kan da godt mærke, at det med tiden er blevet sværere for kroppen at vende op og ned på dag og nat, når vi er ude at spille flere gange om ugen,” siger Johnny Hansen.
Der har dog altid været fuld fart på Kandis siden det første job til et enkebal på Hotel Phønix i Thisted tilbage i januar 1989. Foruden de mange jobs på kroer, i idrætshaller eller på markedspladser, hvor orkestret har underholdt over en kvart million mennesker gennem tiderne, har musikken også bragt orkestre til store dansegallaer i Sverige og Norge samt rejser på til USA, Australien og Caribien.
Desuden har orkestret solgt over en million cd’er – et salgstal, der ikke matches af mange i dansk musikhistorie.
Gruppens første Greatest Hits “GOLD 1” udkom for 10 år siden og solgte alene mere end 110.000 stk.. Det indbragte orkestret en dobbeltplatinplade.
Nu er Kandis aktuel med en ny samling af de største klassikere på “GOLD 2” – syv af de mest populære sange er tilmed genindspillet i en ny 2007-lyd.
Foruden nyheden “Lev nu livet” er Johnny Hansen også ophavsmand til en anden nyhed, som Torben Eschen har sat ord til: “Det bedste der er hændt mig” – en sang om den kærlighed, der altid har været omdrejningspunktet for talrige af orkesters mest populære sange. Endelig indeholder “GOLD 2” også “Hey Hey Alanya”, der er Johnny Hansens hyldest til den tyrkiske riviera.

Når en lille ring bliver til mere end guld
Egentlig var det fem ord, der for alvor ændrede alt for Kandis.
“En lille ring af guld” sikrede tilbage i 1992 orkestret fra Thy et gennembrud på landsplan, og det er ikke tilfældigt, at sangen om evig troskab åbner den nye indspilning.
Ca. 54.000 gange har Johnny Hansen til dato sunget de fem ord i titlen. Eller rettere: 6.750 gange har Kandis spillet det største hit på et live-job. Og det er slet ikke slut.
“Vi spiller den mindst to gange på hvert job. Ofte bliver vi opfordret til at spille den en tredje gang, men da siger jeg som regel nej,” siger Johnny Hansen.
Omregnet til timer har Kandis fortalt historien om den lille ring i 337 timer eller godt 14 døgn – i træk.
“Puf til mig kl. 3 om natten, og jeg kan synge den i søvne,” smiler Johnny Hansen, der dog aldrig bliver træt af fortællingen, som er oversat fra svensk til dansk af Jørgen de Mylius.
På den nye cd sker det dog i en fornyet version.
“Jeg synger på en lidt anden måde nu. Jeg var kun 27 år, da vi indspillede den første gang. Siden har min stemme fået mere fylde, og jeg kan dække over flere toner og holde de enkelte toner længere. Jeg har arbejdet meget med at udvikle sangteknikken,” siger Johnny Hansen.
De seks andre nyindspillede numre er Blue Hawaii, Hold me, Skagens solnedgang, Min sang til dem, der går alene hjem, Velkommen hjem og Et lille hus på landet.
At det nye Kandis-udspil er en opsamling med fornyelser forklarer Johnny Hansen med, at det er 10 år siden, orkesteret sidst samlede op fra hitlisten. Siden den første Gold-cd har Kandis bl.a. udgivet en nr. 7, 8, 9, 10 og 11 samt en live-cd med en masser af hits.

Troede ikke på Skagen
Foruden sangen om guldringen er “Skagens solnedgang” en anden af de største hits. Den udkom første gang på Kandis 6 for 11 år siden med en tekst, som Johnny Hansen i første omgang havde svært ved at tro på.
“Jeg var ikke begejstret for, at den skulle handle om Skagen. Jeg var mere til en titel om lyset ved Vesterhavet generelt. Jeg troede, at man i Esbjerg nok var ligeglad med Skagen. Jeg lod mig dog overtale om stedet med det unikke lys, og i dag er jeg glad for, at jeg tog fejl,” siger Johnny Hansen med et smil.
En hyldest til et enestående sted er også hans sang om tyrkiske Alanya, der har udviklet sig til et af danskerne foretrukne rejsemål. Det samme gælder for Johnny Hansen og hans familie, der har investeret i et hus ved Alanya-bugten.
“Jeg blev hurtigt tiltrukket af stedet. Klimaet er perfekt, der er gode restauranter, flotte strande og smukke bjerge samt gode muligheder for at dykke eller spille golf. Det er på mange måder et ferieparadis for mig,” siger Johnny Hansen.