Troels Kløvedal

Troels Kløvedal

Kløvedals kinaforedrag handler først og fremmest om Kina, men for at publikum ikke skal snydes for de store Oceaner og det blå vand, tager han først søvejen til Kina over Stillehavet med grundigt besøg på Påskeøen hvor han fortæller om de mange gådefulde opdagelser og meninger der er om de mange næsten 600 statuer der står overalt på den isolerede ø i det sydlige stillehav.

Derefter sejles der forbi Bounty mytteristernes ø Pitcairn hvor Kløvedal fortæller om Kaptajn Bligh,der efter mytteriet senere var med i Slaget på Rheden i København d 2 April 1801.

Så er kursen lagt op mod den nordlige halvkule hvor et af verdens mest isolerede ø samfund eksisterer og en af FN nyeste stater. Den federale republik Micronesien hvor den mest intakte polynesiske kultur er tilbage i stillehavet og hvor man stadig bygger sine store udriggere kanoer, med skarøkser ud af brødfrugttræets tykke stammer,og navigerer efter stjernerne efter ældgamle traditioner. Kløvedal har stået på en strand på Fijiøerne, midt i stillehavet hvor man har fundet potteskår der er 3800 år gamle.

Derefter dybdedyk på Stillehavet Gibraltar, Atollen Truk der var vanvittigt hårdt befæstet af japanerne under anden verdenskrig og hvor amerikanerne i operation Hilstorm d.17-18 februar 1944 sænkede mere tonnage og nedskød flere flyvemaskiner en der nogen sinde… før eller siden… er sænket på et par døgn i verdenshistorien. Der vises undervands billeder fra de mange vrag og flyvemaskiner(og skeletter) på atollens lagunegulv, og arkiv billeder af amerikanernes 7 stiillehavsflåde.

Derefter går togtet til Kinakysten efter en større istandsættelse på Filippinerne hvor der bliver installeret en ny motor i det nu 102 år gamle sejlskib som dermed er bygget før Titanic sank i 1912.

Så er vi i Kina og så handler det om Europæernes vej til Kina og om Dansk søfartshistorie på østen gennem 350 år.

Hvordan Nordkaperen som det først udenlandske skib nogensinde (på nær et par amerikanske patruljebåde i 1947) får tilladelse til at sejle flere tusinde kilometer op af Yangtze floden der fører os ind gennem de berømte kløfter og op til verdens største hydroelektriske kraftværk ved Gezhou Ba dæmningen der nu næsten er færdigt.

De 26 turbiner udvikler lige så meget energi som 26 atomkraftværket, hvilket vil give Kina 14 Procent mere EL

Om Kinas kultur gennem årtusinder.

Om den kinesiske havekunst, mad, og om hvordan der nu er 400 millioner kinesere der lever med en europæisk levestandart, fortalt gennem de lodser der hjælper Nordkaperen op gennem den store flod som udspringer så højt mod himlen man kan forestille sig, helt oppe mellem Himalaya og Tibet.

Hver 12 menneske på jorden har gavn af Yangtze flodens vand og der kommer 17 gange mere vand ud af Yangtze floden, en af Kinas næststørste flod “Den Gule Flod”.

Om kulturreluvotionen som der fortæller om i Maos Sommerhus i Lushan bjergene.

Om den gamle Kinesiske hovedstad Nanjing hvor Ming kejserne regerede, men også den by hvor en af verdens frygteligste massakre foregik under den Japanske besættelse af Kina i 1937.

Besøg ombord af Prins Joakim i Hong Kong, om dårligt vejr i det østkinesiske hav og om de mange Åbenrå skibe der besejlede “The” byerne på Kinakysten mellem 1850 og 1885.

Togtet slutter dybt inde i Kina ved digteren Qu Yuan fødehjem,hvis digte er højt elskede af kineserne og hvorfra traditionen med de årlige kinesiske bådfestival over hele kloden stammer fra.

Troels Kløvedal har skrevet et bog om Kina Togtet. “Kineserne syr med lang tråd” der i detaljer beskriver det lange togt.